Memilih Prospek Berkualiti dalam FB


Apabila kita aktif memberi tip-tip yang berguna bagi dimanfaatkan oleh rakan-rakan dalam Face Book, maka setiap hari kita akan menerima banyak permintaan menjadi rakan. Situasi begini sangat baik bagi kita yang menggunakan FB bagi mempromosi bisnes kita.

Sesetengah individu sangat memilih-milih siapa yang mereka sudi terima sebagai rakan FB kerana mereka mahukan rakan-rakan yang 'berkualiti sahaja'. Maksud 'berkualiti' di situ adalah 'mempunyai banyak persamaan dengan diri mereka sendiri'. Sebagai contoh, peminat politik BIRU suka membanyakkan rakan-rakan yang terdiri daripada penyokong politik BIRU begitu juga dengan para peminat komik, golf, muzik dan lain-lain.

Pengguna FB yang berpelajaran tinggi, profesional dan mempunyai banyak duit lazimnya amat memilih-milih siapa yang mereka mahu terima sebagai rakan. Berbisnes dengan golongan ini amat menguntungkan, oleh itu semakin banyak golongan ini menjadi rakan FB kita, maka semakin baik bagi bisnes kita.

Justeru, kita perlu berhati-hati apabila menulis entri-entri supaya tidak menyebabkan golongan berduit itu menolak permohonan kita menjadi rakan FBnya, ataupun sesudah kita diterima, lalu kemudian dipadamnya pula.

Antara faktor yang menyebabkan golongan profesional memadam nama kita daripada senarai rakan mereka adalah apabila posting kita memboringkan mereka.

Contoh posting yang menyebabkan golongan profesional boring adalah tulisan seperti "Ah! Boringnya hari ini...", "Rasa ngantuk pula...", "Nak makan apa malam nanti...", "Hujan lebat, macam mana nak ke KL...." Bagi mereka, entri seperti itu hanya menyemakkan skrin FB mereka.

Bagi orang bisnes, membanyakkan jumlah rakan FB adalah sangat penting kerana FB adalah padang terbaru di mana kita dapat mencari prospek yang berkualiti.

Prospek yang berkualiti adalah:

1. Rakan FB yang akhirnya akan menjadi pembeli berulang (repeat buyer) produk ataupun perkhidmatan kita.

Apabila mereka berminat dengan produk kita, mereka akan bertanya berapa harganya, ataupun di mana produk itu dapat dibeli.

2. Rakan FB yang sudah menggunakan produk ataupun perkhidmatan kita dan menuliskan testimonial tentang kualiti produk kita.

Mereka berperanan mencarikan prospek bagi kita dengan cara bercerita bahawa mereka sudah lama membeli produk kita, ataupun memuji kualitinya, ataupun sudah mendapat manfaat dengan menggunakannya, ataupun memberitahu rakan FB lain bahawa produk itu sangat berguna, ataupun wajib dibeli.

Mereka juga menulis bahawa mereka peminat produk-produk kita, malah mereka mendoakan supaya bisnes kita terus berkembang.

Testimonial adalah sangat efektif bagi mencetuskan minat sesama rakan FB berkenaan bisnes dan produk-produk kita.

1 comments:

  fadzlihani

23 September 2009 8:43 PG

Salam, Puan Sifu, mohon beriklan buku terbitan PTS ; Internet Marketing dengan Facebook, MySpace dan Twitter