Mengenalpasti Pospek Pelanggan dalam Face Book


Apabila kita berjaya menjalin urusan bisnes dengan pelanggan ataupun klien yang banyak duit, itu bermakna kita berpeluang membuat banyak duit.

Banyak pengguna Face Book adalah individu-individu yang mempunyai banyak sumber kewangan. Ini dapat dikesan daripada maklumat pola-pola penggunaan FB mereka.

Sebagai orang bisnes, kita perlu membanyakkan jumlah rakan FB yang terdiri daripada individu-individu yang mempunyai banyak duit.

Berikut adalah cara mengenalpasti ciri-ciri individu dalam FB yang banyak duit, yakni dengan:

(1) Membaca maklumat yang mereka tuliskan dalam profail mereka.

(2) Meneliti maklumat sampingan pada posting mereka. Apakah mereka mampu menggunakan alat komunikasi yang mahal, seperti Blackberry.

(3) Apakah mereka mampu aktif ber-FB pada waktu malam, subuh dan hujung minggu. Itu tandanya mereka mempunyai internet di rumah.

(4) Apakah mereka mampu aktif ber-FB di mana-mana mereka berada, di restoran, dalam kereta, di salun kecantikan dll. Itu tandanya mereka menggunakan handphone berinternet.

(5) Banyak rakan FB melaporkan perjalanan dan pengembaraan mereka ke luar negara.

(6) Apakah mereka tinggal di lokasi perumahan mahal.

(7) Apakah mereka mempunyai gelaran yang menunjukkan mereka mempunyai pendapatan tinggi. Ada rakan FB yang tidak mendedahkan gelaran mereka, tetapi rakan-rakan mereka memanggil mereka dengan gelaran itu apabila mereka menulis komen.

(8) Dalam posting yang mereka tulis, ada masanya terselit maklumat tentang kerjaya profesional mereka.

(9) Majoriti rakan FB kita tidak mendedahkan status ekonomi mereka. Tetapi, orang yang berduit berkawan dengan orang-orang yang berduit. Justeru, status ekonomi seseorang itu dapat dikesan daripada siapa rakan-rakan mereka yang memberi komen pada posting mereka.

(10) Siapa suami ataupun isteri mereka. Pasangan yang sama-sama profesional mempunyai pendapatan lebih tinggi.

(11) Daripada maklumat tentang produk-produk yang mereka beli dan gunakan.

Apabila kita sudah mengenal pasti individu yang banyak duit, mohonlah menjadi sahabat mereka, mudah-mudahan mereka sudi menerima permohonan kita.

Golongan banyak duit amat berhati-hati memilih rakan FB. Mereka akan scan diri kita, jika sesuai dengan keperluan mereka, barulah mereka terima. Di sinilah pentingnya kita menjaga imej kita dalam profail FB kita.


0 comments: