Meningkatkan Nilai Diri Kita dalam Face Book


Strategi dan teknik pemasaran dalam Face Book tidak boleh serupa dengan strategi dan teknik pemasaran dalam media cetak tradisional seperti brosur, papan iklan, dan iklan dalam akhbar serta majalah.

Oleh itu, apabila kita melakukan promosi dalam FB, jangan paparkan iklan yang pada asalnya disediakan untuk media cetak. Perkara seperti itu dianggap ofensif oleh rakan-rakan FB dan mereka akan padam nama kita.

FB adalah salah sebuah 'media sosial'. Dalam pemasaran via media sosial, diri kita sendiri adalah bahagian paling penting pada bisnes kita.

Apabila kita menggunakan media sosial sebagai alat memasarkan diri kita sendiri dan bisnes kita, maka faktor yang paling penting adalah mencipta nilai pada mata pembaca FB kita.


Maksudnya, rakan-rakan FB kita mestilah mempersepsi bahawa diri kita mempunyai nilai tinggi, yakni membawa faedah kepada mereka.


Seseorang itu dapat meyakinkan orang bahawa produk yang dipromosikannya mempunyai nilai tinggi apabila dirinya sendiri dipersepsi sebagai mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada nilai produk itu.

Prinsip ini digunakan dalam bidang periklanan tradisional, apabila mereka memilih duta produk. Sebagai contoh, bagi mengiklankan sabun mandi, mereka menggunakan wajah bintang filem yang sangat jelita dan mempunyai banyak peminat.

Dalam pemasaran FB, apabila kita mempunyai bisnes yang hendak kita promosikan, kita adalah duta produk kita itu. Justeru kita perlu lebih 'cantik' daripada produk kita. Jadi, seperti bintang filem jelita itu, kita mesti mempunyai banyak peminat. Caranya adalah dengan menjadikan diri kita sumber informasi yang perlukan oleh rakan-rakan FB.

Pilih sebarang topik yang kita mempunyai banyak maklumat mengenainya, dan tulislah tip-tip berguna berkenaan topik itu, sehingga kita mempunyai kumpulan penggemar yang semakin hari semakin banyak. Sebaik-baiknya pilih topik yang dapat dikaitkan dengan produk ataupun perkhidmatan yang kita tawarkan
.

Jadi, dalam strategi pemasaran menggunakan FB, nilai produk bergantung kepada nilai promoter produk itu. Dalam lain perkataan, rakan-rakan FB lebih menghargai si salesman yang menjual kereta daripada kereta yang dijualnya, disebabkan si salesman itu banyak berkongsi maklumat berkenaan tip-tip jual-beli kereta baru dan terpakai.0 comments: