Tip Mengurus Profail Face Book bagi Orang Bisnes


Profail dalam Face Book kita dapat membantu kita mengeluarkan duit dari akaun bank rakan-rakan FB dan memasukkan duit-duit itu ke dalam akaun bank kita.

Profail FB kita sangat penting peranannya.
Rakan-rakan FB yang tidak kenal kita, apabila mereka mahu tahu siapa kita, mereka akan klik profail kita.

Apabila profail kita di-klik, orang dapat membaca semua entri yang pernah kita tulis. Bukan itu sahaja, semua entri yang ditulis oleh rakan-rakan lain kepada kita pun akan tertera pada skrin dan dapat dibaca.

Dengan membaca profail kita, orang boleh mengetahui banyak tentang siapa diri kita, dan bagaimana peribadi kita.

Justeru, sangatlah penting supaya apabila ada orang mahu tahu latar belakang kita, sesaat selepas dia mengklik profail kita, yang muncul dalam skrin hanya maklumat-maklumat positif tentang diri kita sahaja.

Bersihkan isi kandungan profail kita daripada bahan-bahan yang dapat mencederakan imej tentang personaliti, kredibiliti dan integriti kita.

Padam semua item-item berikut:

(1) Pelbagai kiriman daripada rakan-rakan FB yang tidak mencantikkan, malah merosakkan, imej diri kita dalam profail kita.

Contoh kiriman yang menyemakkan profail kita, dan merosakkan imej profesional dan bisnes kita adalah pelbagai kuiz, kek, game dan lain-lain.

(2) Sebelum memadam kiriman itu, jawab mana-mana yang perlu dijawab.

Contoh kiriman yang perlu dijawab adalah ucapan selamat ulangtahun daripada sesama rakan FB. Jangan jawab dalam ruang komen. Jawab pada ruang dinding pengirimnya. Mereka tidak marah apabila kiriman mereka dipadam sesudah dijawab.

(3) Entri yang kita tulis sendiri pun perlu dipadam apabila entri itu tidak relevan kepada bisnes kita.

Contoh entri sendiri yang perlu dipadam adalah ucapan-ucapan umum apabila ada Hari Merdeka, Hari Guru, Hari Wanita Sedunia, Hari Raya dan lain-lain seperti, sebab ia sudah out-of-date.0 comments: