Berniaga dengan Menggunakan Duit Cina


Apabila kita berniaga, kita akan menggunakan duit 3 pihak: (i) Duit kita sendiri, (ii) Duit Cina, dan (iii) Duit bank.

Cara kita menggunakan duit Cina adalah dengan menjadikan peniaga-peniaga Cina sebagai pembekal.

Apa juga jenis perniagaan memerlukan bekalan barang-barang modal. Kebanyakan barang modal perniagaan dapat dibekalkan oleh peniaga Cina.

Sebagai contoh, apabila kita membuka salun rambut, kita memerlukan segala macam kimia perawatan rambut. Apabila kita mendapat kredit daripada pembekal kimia itu, bermakna kita sudah berniaga menggunakan duit si pembekal sebagai modal kita.

Apabila kita membuka bengkel membaiki motorsikal, kita memerlukan pelbagai barang ganti spare-parts. Perniagaan spare-parts adalah dalam tangan peniaga Cina, justeru kita perlukan bekalan dan kemudahan kredit dari mereka.

Semakin panjang tempoh kredit yang sanggup diberikan oleh pembekal-pembekal Cina kepada kita, bermakna semakin panjang tempoh kita berhutang kepada mereka, dan semakin lama kita dapat memutarkan duit yang kita pinjam itu bagi menghasilkan lebih banyak keuntungan.

Dengan mendapatkan Cina menjadi pembekal secara kredit, sebenarnya mereka adalah 'bank' yang meminjamkan wang kepada kita. Bezanya, bank meminjam wang tunai, manakala pembekal Cina meminjamkan wang dalam bentuk barangan ataupun perkhidmatan yang bayarannya ditangguhkan selama tempoh kredit itu.


1 comments:

  Jet Li (Malaysia)

7 Oktober 2009 3:26 PTG

wow.. good idea.. pls help me to vote Accord Or Camry at http://mlmSifOO.blogspot.com