Bisnes yang Memiliki Kejelitaan Sosial


Syarikat-syarikat besar membelanjakan banyak wang supaya mereka dipandang cantik pada mata orang ramai. Ini dilakukan kerana kecantikan sosial mempunyai kaitan langsung dengan survival syarikat.

Syarikat yang cantik dan jelita pada mata masyarakat adalah syarikat yang melakukan banyak kerja-kerja mulia, seperti banyak membayar zakat, kuat membantu golongan kurang bernasib baik, tidak merosakkan alam dan lain-lain.

Hasilnya, produk-produk yang ditawarkan oleh syarikat yang memiliki kejelitaan sosial juga dilihat jelita oleh pembelinya.

Banyak syarikat menawarkan produk yang serupa. Pembeli memilih produk syarikat A bukan disebabkan produk itu unik, tetapi disebabkan dia mempunyai persepsi positif tentang produk itu dan syarikat yang membuat ataupun yang menjualnya.

Bagi perniagaan kecil, seperti kedai makan ataupun kedai repair motosikal, kita boleh menjadikan kedai kita jelita di mata orang ramai dengan mencantikkan persepsi mereka terhadap bisnes kita dan diri kita, supaya mereka suka datang makan di kedai kita. Banyak cara dapat kita lakukan. Sebagai contoh, kita menyediakan kemudahan tandas bersih dan sudut sembahyang yang bersih.

Sebuah gerai makan yang popular di Tanjung Malim, pada setiap hari mulai jam 11 pagi meletakkan di tepi jalan di depan gerai itu satu container besar air sirap manis yang banyak air batunya disertai gelas-gelas kertas. Sesiapa sahaja boleh minum percuma. Yang paling banyak berhenti minum adalah penunggang motosikal yang kepanasan.


1 comments:

  Acik Aminbakish

27 Oktober 2009 7:13 PG

Kedai Abuyakah itu ? ;)

Saya setuju, saya pasti akan berkunjung semula ke kedai yang ada servis yang baik, dari segi layanan mahupun kemudahan.