Bukti Bisnes Kita Bagus: Apa Nama Bank Kita


Sebagai peniaga kecil, apakah bukti bahawa bisnes kita bagus?

Banyak peniaga kecil membeli kereta besar bagi membuktikan bisnes mereka bagus oleh itu mereka mempunyai banyak wang sehingga mampu membeli kereta besar. Namun kereta mahal boleh juga menjadi bukti bahawa kita banyak berhutang.

Salah satu bukti bahawa syarikat kita bagus adalah cek bank apa yang kita gunakan. Jika kita menggunakan cek bank Cina, orang yakin syarikat kita bagus, sebab bank Cina sangat ketat apabila memilih pelanggan. Inilah salah satu faktor yang menyebabkan tidak banyak syarikat Melayu membuka akaun di bank Cina seperti Public Bank.

Syarikat Melayu yang berjaya mendapat fasiliti dari bank Cina bolehlah dimasukkan dalam kategori syarikat cemerlang.

Di kalangan peniaga Cina, jika sesebuah syarikat Melayu itu menggunakan cek Public Bank, mereka berani menjadi pembekal kepada syarikat itu, sebab bagi mererka, kalau Public Bank pun berani memberi fasiliti, maka itu bermakna syarikat Melayu itu boleh dipercayai.

Bank-bank Cina tidak peduli apa kereta yang kita pandu semasa menilai dan meluluskan permohonan kita bagi mendapatkan fasiliti. Mereka hanya mahu melihat akaun bank kita selama 6 bulan terakhir.


1 comments:

  kayzen

22 Oktober 2009 10:28 PG

terima kasih diatas perkongsian tip-tip ini. Amat berguna.