Hutang dan Kepercayaan Pembekal


Duit sangat penting dalam bisnes. Tetapi duit bukan faktor paling penting dalam kejayaan berbisnes.

Faktor yang paling penting adalah integriti kita.

Integriti adalah sejauh mana orang menaruh kepercayaan kepada diri kita. Dalam dunia bisnes, integriti bermakna apakah orang percaya bahawa kita tidak sekali-kali akan menipu mereka.

Dalam perniagaan, istilah kredit bermakna hutang. Berhutang adalah proses normal dalam pengurusan bisnes. Semakin besar bisnes kita, semakin besar hutang-hutang kita. Semakin tinggi integriti kita, semakin peniaga-peniaga lain berani memberi kita kredit.

Dalam urusan berhutang, jangan sekali-kali berbohong. Jangan sekali-kjali kita memberi janji palsu.

Apabila kita tidak mempunyai duit yang cukup bagi membayar hutang pembekal, jangan diam-diam sahaja. Segera telefon pembekal dan terangkan kedudukan kita, serta minta maaf.

Gagal membayar hutang pada tarikh yang dijanjikan bukan perkara yang menyebabkan integriti kita musnah. Yang menyebabkan pembekal hilang kepercayaan kepada kita adalah perbuatan kita diam sahaja apabila tidak dapat membayar hutangnya.

Bagi menjaga integriti, beritahu pembekal bahawa kita tidak lupa pada hutang yang mesti dibayar. Apabila pembekal yakin bahawa kita sentiasa ingat akan hutang kita, hati pembekal itu tenteram, dan dengan itu dia akan terus mempercayai kata-kata kita.

Jika kita tidak dapat membayar jumlah hutang yang dijanjikan, jangan pula tidak membayar langsung. Bayar hutang mesti bayar. Bayarlah sebahagian daripada hutang itu. Dengan demikian pembekal akan kekal percaya bahawa kita bukan pembohong ataupun penipu.1 comments:

  eastmail

8 November 2009 12:41 PG

Assalamua'laikum & Salam Usahawan.....

Tips yg sangat baik untuk para usahawan.... Jika pada yg ingin memohon lesen kementerian kewangan malaysia, pkk & cidb......layari http://laman-usahawan.blogspot.com