Menggurui Bakal Pelanggan dalam FaceBook


Bagi kita orang bisnes, FaceBook adalah tempat kita menjalin persahabatan-persahabatan baru, mudah-mudahan pada suatu hari nanti mereka akan menjadi pelanggan ataupun klien kita.

Salah satu perkara yang menyebabkan rakan FB kita mendapat kesan positif tentang diri kita adalah ayat-ayat yang kita gunakan apabila menulis posting dalam FB.

Ayat-ayat yang mencipta kesan positif adalah ayat-ayat yang informatif, yakni ayat-ayat yang menyampaikan maklumat. Ayat informatif mencerminkan kredibiliti kita.

Kredibiliti adalah sejuah mana kita mempunyai ilmu pengetahuan dalam topik yang kita tuliskan.

Pada asasnya ayat-ayat informatif memberi maklumat: "Apa, Siapa, Di mana, Bila dan Bagaimana."

Elakkan menulis ayat-ayat yang bunyinya seperti kita mahu menasihati, menyeru-nyeru, mengkritik, meleteri, memarahi ataupun membodoh-bodohkan rakan FB kita. Ayat-ayat seperti itu menyebabkan mereka berasa kita "menggurui" mereka.

Contoh ayat-ayat menggurui:

(i) Tahukah anda bahawa berjihad itu hukumnya wajib manakala melakukan umrah itu sunat sahaja? Tetapi banyak orang setiap tahun membelanjakan wang yang banyak pergi umrah, sebaliknya mereka berat tangan dan tidak mahu mengeluarkan wang bagi membantu mereka yang berjihad.

(ii) Berapa orang antara umat Islam yang tahu bahawa bekerja di bank konvensional bermakna kita makan gaji daripada hasil riba? Mereka bangga menjadi pegawai bank padahal kita memakan wang riba, sedangkan memakan riba adalah dosa yang berat.

(iii) Kerja adalah ibadat, tetapi banyak orang tidak ikhlas semasa menjalankan kerjanya. Mereka juga tidak menjalankan kerja sebagai amanah.

(iv) Sedarkah kita bahawa nasib manusia bukan ditentukan oleh manusia tetapi oleh Allah, oleh itu jangan bergantung kepada manusia, sebaliknya kita wajib bergantung kepada Allah. Tetapi kebanyakan manusia tidak sedar.

Apabila kita menulis ayat-ayat menggurui seperti itu kita meletakkan diri kita lebih tinggi, lebih pandai dan lebih bijaksana daripada rakan-rakan FB kita.

Rakan-rakan FB kita yang berpelajaran mahukan informasi. Justeru, berikan infomasi. Sebagai orang-orang yang berpelajaran, mereka tidak mahu digurui oleh sesiapa.


0 comments: