Mudahnya Main Bisnes Kontrak


Banyak orang percaya, menjadi kontraktor kepada kerajaan adalah bisnes yang paling bagus. Alasan yang mereka berikan adalah:

(i) Menjadi kontraktor tidak memerlukan banyak modal. Kita hanya perlu menubuhkan syarikat sendirian berhad dengan aktiviti kontraktoran, kemudian mendaftarkan nama syarikat itu di kementerian kewangan sebagai kontraktor.

(ii) Dengan menjadi kontraktor kerajaan, kita dapat membuat keuntungan besar sekelip mata, tanpa perlu bekerja berpenat-lelah. Kontrak yang diperoleh itu dapat dijual kepada syarikat kontraktor Cina yang akan menjadi sub-kontraktor.

(iii) Menjadi kontraktor kerajaan adalah sangat mudah. Bagi mendapatkan kontrak puluhan juta, malah ratusan juta, kita hanya perlu menubuhkan syarikat dengan modal RM2 sahaja.

(iv) Yang penting kita mesti ada 'kabel' dengan orang-orang politik yang memegang jawatan dalam kerajaan, seperti perdana menteri, timbalan perdana menteri, menteri, timbalan menteri, eksko Dewan Undangan Negeri, dan lain-lain, di mana mereka mempunyai kuasa memberikan kontrak-kontrak kerajaan.

(v) Bagi membuat 'kabel' bisnes, caranya sangat mudah. Kita hanya perlu berbaik-baik dan berpakat-pakat dengan isteri orang politik, mertuanya, anaknya, menantunya, adik beradiknya, kroni-kroninya dan individu-individu yang seperti itu.

Tetapi, bak kata pepatah, "Api yang cepat marak, cepat padamnya." Maksudnya, bisnes yang cepat naik, cepat juga jatuhnya.0 comments: