Pamerkan Staf Kita


Salah seorang mentor bisnes saya adalah seorang perempuan Cina asal Taiwan yang jelita. Beliau berkahwin dengan lelaki Cina tempatan. Sebagai warga asing, beliau menjadi kontraktor ubah-suai pejabat dan rumah secara kecil-kecilan.

Saya berkenalan dengan beliau sewaktu saya pertama kali membuka pejabat bisnes saya sendiri.

Beliau dihantar berjumpa saya oleh peguam Cina yang saya sewa satu sudut di ruang kosong lantai pejabatnya, jadi saya perlukan dinding partition.

Saya meminta kontraktor jelita itu membuat bilik khas untuk saya, manakala 3 orang pembantu saya duduk di luar bilik saya.

Beliau berkata kepada saya, "Jangan buat bilik-bilik. Kasi orang tengok awak banyak pekerja. Nanti orang tahu bisnes awak banyak...."

Nasihatnya itu saya gunakan sehingga hari ini.

Nota: Sebagai kontraktor, sebenarnya dia telah memberikan kepada saya nasihat yang menguntungkan saya dan merugikan bisnesnya sendiri, sebab jika dia ikut sahaja kemahuan saya, saya terpaksa membayar dia lebih banyak!1 comments:

  MBA

14 Oktober 2009 8:22 PTG

Seorang kawaqn saya dari Singapura ke bengkel kereta untuk menukar tayar keretanya (yang mash elok). Taukeh kedai tidak mahu tukar tayar keretanya kerana ia masih elok.

Katanya... "jika di Singapura, tayar yang elokpun dikatakan sudah rosak dan minta ditukar". Bagaimana orang Malaysia berniaga ya? katanya.