Jangan Sentuh Tubuh Orang Lain


Dalam dunia bisnes, aspek-aspek budaya boleh menyebabkan kita menanggung kerugian ataupun menerima banyak keuntungan. Itulah sebabnya orang-orang bisnes perlu mempelajari aspek-aspek bisnes yang ada kaitannya dengan bisnes.

Ambil kes perbuatan menyentuh mana-mana bahagian tubuh badan seseorang. Ada 2 sebab perbuatan menyentuh tubuh orang lain lebih dielakkan sama sekali:

1. Peraturan budaya

Dalam sesetengah budaya, mereka mempunyai peraturan yang sangat ketat berkenaan tingkah laku sentuh menyentuh, baik antara lelaki dengan lelaki, ataupun antara lelaki dan perempuan.

Dalam masyarakat bangsa-bangsa yang beragama Islam, mereka mengamalkan peraturan yang sangat-sangat ketat.

Di kalangan masyarakat bukan-Islam sekalipun, mereka mempunyai peraturan yang ketat, umpamanya tentang siapa boleh menyentuh siapa, bila, pada bahagian mana, dan atas tujuan apa.

2. Pilihan peribadi

Pakar-pakar psikologi mengatakan memang ada individu yang suka menyentuh orang-orang lain, dan dia suka disentuh oleh orang-orang lain, manakala ada pula individu yang tidak suka sama sekali tingkah laku seperti itu.

Jangan sekali-kali kita memulakan perbuatan menyentuh orang lain sebab kita mungkin menyentuh orang yang pantang disentuh.


0 comments: