Menulis Posting Jualan dalam FB


Di bawah ini adalah contoh cara yang salah menulis posting jualan dalam Face Book:

baru dapat berita sorang kawan mak passed away due to barah pangkal rahim ... arwah dijadualkan menjalani pembedahan pada bulan 12 .. al-fatihah pada arwah .. Saya selalu sangat dengar kes-kes macamni ... so guys sign up la our medical insurance plan .. jaminan perubatan dari RM500,000 sehingga RM1.5 juta Lebih 60 hospital panel.. MURAH .. dari RM150 sebulan utk dewasa dan RM100 sebulan untuk kanak-kanak.

Mengapa salah?

(i) Ayat-berita yang yang digunakan bagi menyampaikan berita kematian itu menghantar mesej emosi yang salah.

baru dapat berita sorang kawan mak passed away due to barah pangkal rahim ... arwah dijadualkan menjalani pembedahan pada bulan 12 .. al-fatihah pada arwah ..

Ayat-berita di atas tidak merakamkan perasaan sedih dan simpati penulis itu kepada kawannya yang kematian ibu.

(ii) Ayat-berita yang ditulis menggunakan bahasa rojak dan ejaan yang salah tidak diyakini bahawa berita itu berita sahih, apatah lagi apabila ayat-berita itu disambung dengan ayat hendak menjual polisi insurans, maka ayat-berita itu dibaca sebagai ayat-bohong.

(iii) Skrip jualan tidak boleh dikaitkan dengan berita musibah yang menimpa orang lain sebab ia menunjukkan si penulis seorang yang tidak mempunyai adab halus, kerana sementara ada orang lain sedang ditimpa musibah tetapi dia menggunakan itu untuk membuat keuntungan duit.

Menulis skrip jualan dalam Face Book dianggap perbuatan yang menyalahi ethics media-sosial. Walaupun perbuatan itu tidak melanggar undang-undang, tetapi ia dianggap tidak manis....


1 comments:

  PoKLi

6 November 2009 1:26 PTG

betul.....so bagaimana adap yg baik puan?

admin
www.pokli.com