Naik Pangkat Bukan Ganjaran Rajin Bekerja


Banyak orang yakin syarat naik pangkat adalah rajin bekerja dan produktiviti kerja yang tinggi. Oleh itu mereka rajin bekerja dengan harapan mereka akan dinaikkan pangkat.

Individu-individu yang layak dilantik memegang jawatan tinggi bukan hanya mereka yang rajin bekerja. Mereka juga mesti memiliki ciri-ciri lain, yakni bakat memimpin, ilmu pengetahuan tentang pekerjaannya, dan kamahiran-kemahiran yang kritikal peranannya bagi jawatan tinggi itu. Justeru, naik pangkat bukan ganjaran yang diberikan oleh majikan bagi sifat rajin bekerja ataupun sikap taat lurus bendul kepada ketua. Jawatan tinggi itu mungkin diberikan kepada orang luar sama sekali, yang tidak pernah bertugas di syarikat itu sebelumnya.

Ganjaran bagi tingkah laku rajin bekerja yang disediakan oleh majikan adalah dalam bentuk-bentuk seperti kenaikkan pada gaji bulanan, komisen, bonus, percutian dan banyak lagi. Dalam erti kata yang mudah, naik pangkat bukan upah rajin bekerja.

Naik pangkat juga bukan upah untuk pekerja yang hanya cekap membuat kerja-kerjanya yang ada sekarang. Bagi pekerja yang hanya cekap mengeluarkan roti dengan banyaknya, maka dia layak diberi gaji tambahan, komisen, bonus dan lain, tetapi dia tidak layak dinaikkan pangkat kerana pekerja yang rajin bekerja belum tentu memiliki bakat dan keupayaan melaksanakan peranan pada peringkat jawatan tinggi.

Setiap pangkat mempunyai peranan penting bagi memastikan survival syarikat. Bagi tiap-tiap pangkat ada senarai fungsi, akauntabiliti dan tugas-tugasnya. Sebagai contoh, dalam syarikat pembuat roti, kecekepan membuat roti bukan lagi menjadi fungsi-fungsi, akauntabiliti dan tugas-tugas seorang supervisor dalam kilang roti itu. Justeru tukang roti yang paling rajin dan cekap tidak semestinya mempunyai kebolehan menjadi supervisor kilang roti.

Justeru, pekerja-pekerja di kilang roti yang rajin membuat roti sehingga larut malam mungkin hanya pandai bekerja dengan tepung, ragi dan oven di dalam dapur kilang rotinya. Namun pandai membuat roti bukan salah satu kriteria utama kenaikan pangkat. Pengetahuan teknikalnya itu terletak dalam tempat ketiga. Dua kriteria yang lebih penting adalah pandai mendorong dan pandai berkomunikasi.


0 comments: