Kongsikan Rahsia Kejayaan Kita


Apabila bisnes kita mula menampakkan tanda-tanda kejayaan kerana jumlah pelanggan kita semakin banyak, produk kita semakin laku, dan permintaan semakin meningkat, manakala kita semakin sibuk melayan kemahuan pelanggan, bersaing dengan bisnes orang lain, menaikkan keuntungan, maka tibalah masanya kita perlu mengajarkan kepada orang lain rahsia kejayaan kita.

Kita perlu mengajarkan kepada pekerja-pekerja kita cara-cara yang kita gunakan dalam bisnes kita, malah kita perlu mengajar mereka bagaimana menjadi orang bisnes yang lebih pandai daripada kita sendiri.

Kita jangan anggap diri kita tidak dapat digantikan oleh orang-orang lain. Justeru, kita perlu mengajar rahsia-rahsia kejayaan bisnes kita supaya mereka dapat memperbaiki lagi cara-cara yang kita gunakan. Jika tidak, kita tidak dapat menjadikan orang-orang lain itu bekerja supaya kita dapat membuat lebih banyak duit untuk diri kita dan untuk mereka semua.

Jika kita sibuk melayan kemahuan pelanggan yang sedia ada, kita tidak akan mempunyai masa dan tenaga bagi mencari jalan bagaimana hendak memperbanyakkan dan mengembangkan lagi bisnes kita dengan membuka outlet baru, memperbanyakkan jumlah pelanggan baru, dan bagaimana hendak menjual lebih banyak jenis-jenis produk dalam kawasan yang lebih luas.


0 comments: