Persepsi Pelanggan adalah Ibu Duit


Pembeli sentiasa mahukan yang lebih murah. Memang begitulah tingkah laku normal manusia. Mereka mahukan harga yang separuh lebih murah tetapi kualitinya 2 kali lipat lebih tinggi.

Namun isu 'murah' ataupun 'mahal' bukan isu berapa ringgit dan berapa sen.

Isu murah ataupun mahal adalah isu persepsi pembeli. Persepsi adalah perkara pokok mengapa pembeli membeli ataupun tidak membeli. Banyak produk yang sebenarnya lebih mahal tetapi dibeli kerana pelanggan melihat harganya sebagai lebih murah, oleh itu lebih menguntungkan.

Sebagai contoh, ambil kes jualan ayam goreng dalam kotak besar dengan harga RM48. Banyak orang membeli kotak besar apabila hendak mengadakan makan-makan di rumah. Mereka yakin membeli satu kotak besar lebih murah daripada membeli kotak-kotak kecil. Tetapi sebenarnya apabila dikira ketul demi ketul, membeli kotak besar adalah lebih mahal.

Jadi dalam kes meletakkan harga jualan, yang penting, pembeli berasa harga itu lebih murah, meskipun sebenarnya tidak lebih murah!

Justeru, jangan fokuskan kepada menurunkan harga dalam erti kata berapa ringgit ataupun berapa sen lebih murah.

Fokuskan kepada isu bagaimana kita mahu membuat sampai pelanggan melihat produk kita, ataupun perkhidmatan kita itu lebih murah.

Selagi pelanggan berasa produk kita lebih murah, manakala kualitinya lebih tinggi, maka dia akan membeli daripada kita.

Inilah yang dikatakan 'persepsi pelanggan adalah ibu duit'.


0 comments: