Tip Mengurus Profail Face Book bagi Orang Bisnes


Profail dalam Face Book kita dapat membantu kita mengeluarkan duit dari akaun bank rakan-rakan FB dan memasukkan duit-duit itu ke dalam akaun bank kita.

Profail FB kita sangat penting peranannya.
Rakan-rakan FB yang tidak kenal kita, apabila mereka mahu tahu siapa kita, mereka akan klik profail kita.

Apabila profail kita di-klik, orang dapat membaca semua entri yang pernah kita tulis. Bukan itu sahaja, semua entri yang ditulis oleh rakan-rakan lain kepada kita pun akan tertera pada skrin dan dapat dibaca.

Dengan membaca profail kita, orang boleh mengetahui banyak tentang siapa diri kita, dan bagaimana peribadi kita.

Justeru, sangatlah penting supaya apabila ada orang mahu tahu latar belakang kita, sesaat selepas dia mengklik profail kita, yang muncul dalam skrin hanya maklumat-maklumat positif tentang diri kita sahaja.

Bersihkan isi kandungan profail kita daripada bahan-bahan yang dapat mencederakan imej tentang personaliti, kredibiliti dan integriti kita.

Padam semua item-item berikut:

(1) Pelbagai kiriman daripada rakan-rakan FB yang tidak mencantikkan, malah merosakkan, imej diri kita dalam profail kita.

Contoh kiriman yang menyemakkan profail kita, dan merosakkan imej profesional dan bisnes kita adalah pelbagai kuiz, kek, game dan lain-lain.

(2) Sebelum memadam kiriman itu, jawab mana-mana yang perlu dijawab.

Contoh kiriman yang perlu dijawab adalah ucapan selamat ulangtahun daripada sesama rakan FB. Jangan jawab dalam ruang komen. Jawab pada ruang dinding pengirimnya. Mereka tidak marah apabila kiriman mereka dipadam sesudah dijawab.

(3) Entri yang kita tulis sendiri pun perlu dipadam apabila entri itu tidak relevan kepada bisnes kita.

Contoh entri sendiri yang perlu dipadam adalah ucapan-ucapan umum apabila ada Hari Merdeka, Hari Guru, Hari Wanita Sedunia, Hari Raya dan lain-lain seperti, sebab ia sudah out-of-date.Cara Membuat Profail Profesional dan Bisnes Kita dalam Face Book


Bagi orang bisnes, Face Book adalah pasaran yang menjanjikan banyak duit. Justeru kemahiran membuat duit dengan menggunakan FB adalah perkara baru yang perlu dipelajari.

Tetapi FB juga boleh menyebabkan duit yang sepatutnya masuk ke dalam akaun bank kita, tidak jadi masuk.

Rakan-rakan kita dalam FB adalah prospek pelanggan ataupun klien kita.

Katakanlah, ada seorang rakan yang memerlukan seorang doktor gigi yang bagus yang kliniknya berada di lokasi Bangi ataupun Kajang.

Kita pula memang seorang doktor gigi dan klinik kita di Kajang. Ertinya, ada peluang duit dari akaun bank rakan-rakan FB kita keluar lalu mengalir masuk ke dalam akaun bank kita.

Namun sayang sekali, duit mereka itu masuk ke dalam akaun bank doktor gigi lain, kerana kita tidak melakukan beberapa perkara dalam FB kita:

(1) Tidak menuliskan maklumat profesion kita.

Kita perlu menuliskan maklumat dalam profail FB kita bahawa kita seorang doktor gigi, ijazah kita dari universiti mana, dan di mana alamat klinik kita.

(2) Tidak memilih foto yang betul sebagai ikon dalam FB.

Pilih foto yang dengan jelas menunjukkan apa profesion kita. Bagi mengiklankan diri kita sebagai doktor gigi, pilih foto yang menunjukkan kita sedang bertugas dalam klinik gigi kita.

Jika kita seorang chef, pilih foto kita memakai pakaian chef, dengan latar belakang dapur hotel di mana kita sedang bertugas.

Jika kita seorang pengusaha nurseri bunga, pilih foto kita sedang memegang pasu bunga dengan latar belakang papan tanda nama syarikat nurseri bunga.

Jika kita mak andam, pilih foto kita sedang mengenakan mahkota pengantin perempuan yang sudah jelita disolek.

(3) Tidak menyimpan foto-foto yang betul dalam album FB.

Album FB adalah tempat kita mempamerkan lebih banyak maklumat tentang kualiti produk dan perkhidmatan kita. Pilih foto-foto yang befungsi mengiklankan bisnes kita.

Foto-foto yang dipilih itu mempunyai nilai komersial yang tinggi, maksudnya foto-foto itu dapat menarik duit keluar dari akaun bank rakan-rakan FB kita lalu masuk ke dalam akaun bank kita.

Ambil gambar-gambar baru yang khusus yang mahu dijadikan iklan bisnes kita dalam album FB.

Sebagai doktor gigi, gambar-gambar yang relevan adalah foto semasa konvokesyen, gambar pintu depan klinik gigi kita, gambar dengan pelanggan-pelanggan yang puas hati, foto pembantu bertugas di kaunter klinik dan lain-lain.