Helah Bela Diri dengan Memburuk-burukkan Cina


Barangkali kita pernah mendengar bisnesman Melayu, yang pada suatu masa dahulu bisnesnya maju tetapi sekarang sudah tutup. Apabila ditanya mengapa, mereka menjawab dengan mengatakan bisnes mereka disabotaj oleh Cina.

Sebagai contoh, ada penternak ikan keli yang 20 buah kolamnya sekarang terbengkalai, yang mengatakan dulu bisnesnya sangat bagus, semua ikan kelinya laku, tetapi kemudian Cina yang membekalkan makanan ikan telah mensabotaj bisnesnya dengan tidak mahu membekalkan makanan ikan lagi.

Ataupun kisah pembuat kicap yang bisnesnya kini bungkus, yang mengatakan apabila kicapnya sangat laku, Cina yang membekalkan kacang kepadanya mensabotaj bisnesnya dengan tidak mahu membekalkan botol lagi.

Sebagai orang bisnes, apabila bisnes kita tutup, maruah kita jatuh dan kita sangat malu kepada semua orang yang mengenali kita. Salah satu cara kita menutup malu adalah dengan mencipta cerita-cerita yang dapat meyakinkan orang-orang itu bahawa bisnes kita tutup bukan disebabkan kesilapan dan kebodohan kita, sebaliknya kita menjadi mangsa pihak-pihak lain yang jahat.

Pembekal Cina tidak mahu meneruskan kredit bekalan apabila kita tidak membayar hutang lama. Kalau mahukan bekalan baru, bayar dahulu hutang lama, ataupun beli secara tunai.

Semua peniaga mahu membayar hutang. Tetapi apabila mereka gagal membayar hutang, itu adalah disebabkan mereka tidak mempunyai duit bagi membayar hutang itu. Mengapakah mereka tidak mempunyai duit? Hal begini berlaku disebabkan oleh banyak kesilapan si peniaga sendiri, bukan salah pembekal Cina.

Bagi kita orang bisnes, apabila bisnes kita jatuh, maruahnya juga jatuh, dan kita berasa tersangat malu.

Demi menjaga maruah, kita akan bercerita kepada orang-orang di sekeliling kita dengan mengatakan bahawa kejatuhan bisnes kita itu bukan akibat kesilapan kita sendiri tetapi disebabkan kejahatan pihak lain di mana kita hanya menjadi mangsanya sahaja. Inilah tingkah laku yang disebut oleh pakar-pakar psikologi sebagai 'helah bela-diri'.