Mengukur Hasil Marketing dalam Face Book


Apabila kita menggunakan FaceBook bagi memasarkan bisnes kita, bagaimanakah kita mahu mengukur sama ada pemasaran yang kita lakukan itu efektif ataupun tidak.

Caranya adalah dengan mengira sebanyak mana posting-posting yang kita tulis itu menerima komen. Semakin banyak komen yang ditulis oleh rakan-rakan FB kita, maka diandaikan semakin efektif pemasaran yang kita lakukan.

Dari sudut marketing, tidak semua komen serupa nilainya dari. Ada komen yang bagus untuk bisnes kita, ada yang kurang bagus, dan ada yang tidak bagus.

Komen-komen yang bagus adalah:

(1) Komen daripada pengguna yang puas hati.

(2) Komen yang mengandungi testimonial berkenaan bagusnya kualiti produk ataupun perkhidmatan yang kita tawarkan.

(3) Komen yang bertanya di mana produk kita itu dapat dibeli.

(4) Komen yang bertanya berapa harga produk kita.

NOTA: Jangan iklankan produk ataupun perkhidmatan kita secara terang-terangan dalam FB, sebab rakan-rakan FB membenci perbuatan begitu, dan mereka akan padam nama kita.


Pamerkan Staf Kita


Salah seorang mentor bisnes saya adalah seorang perempuan Cina asal Taiwan yang jelita. Beliau berkahwin dengan lelaki Cina tempatan. Sebagai warga asing, beliau menjadi kontraktor ubah-suai pejabat dan rumah secara kecil-kecilan.

Saya berkenalan dengan beliau sewaktu saya pertama kali membuka pejabat bisnes saya sendiri.

Beliau dihantar berjumpa saya oleh peguam Cina yang saya sewa satu sudut di ruang kosong lantai pejabatnya, jadi saya perlukan dinding partition.

Saya meminta kontraktor jelita itu membuat bilik khas untuk saya, manakala 3 orang pembantu saya duduk di luar bilik saya.

Beliau berkata kepada saya, "Jangan buat bilik-bilik. Kasi orang tengok awak banyak pekerja. Nanti orang tahu bisnes awak banyak...."

Nasihatnya itu saya gunakan sehingga hari ini.

Nota: Sebagai kontraktor, sebenarnya dia telah memberikan kepada saya nasihat yang menguntungkan saya dan merugikan bisnesnya sendiri, sebab jika dia ikut sahaja kemahuan saya, saya terpaksa membayar dia lebih banyak!