Tip Mencipta Perbualan Bermakna


Pakar-pakar pemasaran menggunakan Face Book memberitahu bahawa perkara paling utama yang mesti dilakukan apabila kita mahu menjalankan marketing dalam FB adalah "menyampaikan content", yakni informasi yang berguna kepada pembaca FB.

Content yang baik adalah informasi baru, iaitu perkara-perkara yang belum diketahui oleh rakan-rakan FB.

Informasi baru memainkan peranan penting dalam internet marketing kerana:

(i) Ia menaikkan nilai sosial diri kita.

Nilai sosial diri kita paling rendah apabila nama kita dipadam oleh rakan FB. Nilai kita paling tinggi apabila rakan FB menulis dan mengucapkan terima kasih atas posting kita.

(ii) Ia menaikkan kredibiliti diri kita.

Kredibiliti adalah sejauh mana orang percaya kita mempunyai kepakaran dalam perkara yang kita tuliskan. Kredibiliti sangat kritikal peranannya apabila kita hendak berbisnes dengan pelanggan yang berpelajaran tinggi. Mereka hanya mahu berurusan dengan individu yang kredibel.

Content yang perlu kita tuliskan itu pula bukan informasi berkenaan produk yang kita tawarkan, tetapi maklumat-maklumat yang mempunyai kaitan secara tidak langsung sahaja dengan produk kita itu.

Sebagai contoh, jika kita mahu menjual kasut, jangan bercerita tentang perbezaan harga kasut yang mahu kita jual dengan harga kasut yang serupa jika dibeli di kedai. Sebaliknya tulislah tentang sejarah kasut, ataupun museum kasut, ataupun kisah kasut Rasulullah, dan maklumat-maklumat sampingan lain tentang kasut.

Perkara utama kedua yang mesti kita lakukan adalah mencipta "perbualan bermakna" dengan rakan-rakan FB.

Kemahiran mencipta perbualan-bermakna adalah kombinasi seni dan sains. Seni yang terlibat adalah seni memilih kata-kata yang positif dan manis. Sains yang digunakan adalah sains psikologi.

Kita dapat mengukur sejauh mana posting yang kita tulis itu telah mencipta perbualan bermakna dengan mengira berapa komen yang ditulis oleh rakan-rakan FB pada posting kita.


Faktor 'know-who' Tidak Penting dalam Bisnes


Banyak orang amat yakin akan peri pentingnya faktor know-who dalam survival bisnes. Dalam bahasa orang bisnes, know-who disebut juga dengan istilah 'kabel'.

Dalam bisnes sebenar, know-who tidak penting. Yang amat penting adalah integriti yang tiada cacat-celanya. Bagi orang bisnes, integriti bermakna jangan tipu orang dan jangan lari dari membayar hutang.

Tidak ada dalam mana-mana buku teks bisnes yang mengajarkan bahawa faktor know-who adalah penting dalam bisnes.

Bisnes yang menggunakan kabel adalah bisnes yang tidak memenuhi ciri-ciri bisnes. Sebenarnya, ia adalah aktiviti jenayah kewangan dan jenayah moral yang dilakukan, kononnya atas nama bisnes.

Nota: Tidak ada ayat Quran ataupun hadis Nabi yang mengatakan dalam bisnes kita perlu mempunyai faktor know-who, sedangkan Nabi adalah seorang bisnesman, berkahwin dengan jutawan, dan bersahabat dengan jutawan-jutawan juga.