Pancarkan Kredibiliti dalam Face Book


Kredibiliti adalah modal utama dalam FaceBook-marketing. Kredibiliti adalah sejauh mana orang percaya bahawa kita memiliki ilmu dan maklumat dalam perkara yang berkaitan bisnes kita.

Bagi menerangkan peri pentingnya kredibiliti, kita lihat bisnes doktor.

Doktor yang mempunyai klinik sendiri adalah bisnesman. Doktor tidak keluar mencari pelanggan, yakni pesakit. Pesakitlah yang pergi ke klinik doktor.

Sebagai orang bisnes, kita sering kali terkial-kial keluar mencari pelanggan. Dalam FB, kita menulis posting yang jelas menggambarkan kita terkial-kial mencari pelanggan.

Dapatkah kita menikmati posisi persis doktor? Dapatkah pelanggan yang datang mencari kita?

Ya, dapat. Apabila kredibiliti kita adalah setaraf dengan kredibiliti seorang doktor.

Di mata pelanggannya, si doktor itu adalah seorang pakar. Justeru mereka pergi kepada doktor itu bagi mendapatkan nasihat kepakarannya.

Pelanggan mencari kita apabila mereka yakin kita memiliki kepakaran berkenaan produk ataupun perkhidmatan yang kita tawarkan.

Justeru, tulislah posting-posting dalam Face Book mengenai perkara-perkara yang membuktikan kita memiliki kepakaran.


Bisnes Gerai Makan


Bisnes yang paling banyak diceburi oleh peniaga Melayu adalah bisnes membuka gerai makan.

Pemerhatian rambang menunjukkan budaya membuka gerai makan ini berlaku di kalangan peniaga Melayu. Payah sekali kita hendak berjumpa peniaga Cina dan Mamak membuka gerai makan. Mereka membuka restoran.

Disebabkan banyaknya orang Melayu aktif dalam sektor warung dan gerai makan, sektor ini patut diberikan penekanan yang lebih bagi membantu pemilik gerai-gerai makan Melayu meningkatkan bisnes mereka sehingga berjaya menjadi restoran.

Saya pernah berkenalan dengan seorang pengusaha warung makan di Taman Melawati, Kuala Lumpur. Selama 7 tahun berniaga, warungnya sangat popular disebabkan beliau menawarkan banyak pilihan lauk-pauk dan sayur-sayuran.

Keuntungan daripada warungnya dijadikan modal membuka restoran di Taman Melawati juga, dengan modal tunai RM150 ribu (15 tahun yang lalu). Restorannya hanya bertahan 18 bulan, dan akhirnya terpaksa gulung tikar.

Bisnes warung makan dan restoran adalah sangat berbeza. Pandai berniaga warung tidak semestinya pandai berniaga restoran.