Jangan Bergurau dengan Pelanggan


Sebagai orang bisnes, prioriti kita adalah menjaga kepentingan bisnes kita. Semua perkara yang kita lakukan, ataupun tidak kita lakukan, adalah demi memastikan bisnes kita bertambah maju dan berkembang dengan baik.

Banyak orang percaya kalau kita mahu berbisnes dengan jayanya kita mesti membanyakkan jumlah kawan-kawan kita. Mereka juga percaya bahawa kita perlu belajar menjadi seorang yang pandai cepat menjalin hubungan mesra dengan sesiapa sahaja, yakni kita dapat bercakap seoalah-olah kita sudah kenal lama dengan orang itu. Seterusnya, mereka percaya jika kita mahu cepat mesra kita perlu pandai berjenaka dan bergurau.

Dalam budaya Melayu, perbuatan berjenaka dan bergurau hanya boleh dilakukan dari atas ke bawah, iaitu oleh orang yang lebih tinggi statusnya kepada orang yang lebih rendah statusnya.

Bergurau tidak boleh dilakukan dari bawah ke atas. Apabila peraturan ini dilanggar, kita dianggap seorang yang tidak tahu adab-adab bercakap dengan orang yang sepatutnya dimuliakan.

Perbuatan bergurau mempunyai risiko sosial. Dalam budaya Melayu, orang yang melanggar peraturan bergurau dipersepsi sebagai orang yang tidak serius sikapnya, kurang bijaksana, tidak halus adab sopannya, tidak karismatik, tidak dapat diharapkan, dan tidak boleh memimpin.

Bergurau hanya boleh dilakukan dengan orang yang dikenali dengan amat rapat, seperti dengan rakan sebaya dan kaum kerabat sendiri.

Dalam dunia bisnes, pelanggan kita bukan kawan rapat kita dan bukan kerabat kita. Oleh itu kita jangan bergurau dengan mereka.

Apabila berinteraksi dengan pelanggan, sentiasa bercakap dengan menggunakan bahasa halus serta penuh sopan santun.

Jika pelanggan kita mahu bersenda dan bergurau, itu tidak mengapa, kita ketawalah sahaja supaya dia suka hati, tetapi kita jangan menokok-tambah gurauannya itu dengan gurauan juga.Tip Mencipta Nama Syarikat


Apabila mencipta nama syarikat, pilih nama yang dengan terang dan jelas dapat menerangkan aktiviti syarikat.

Nama-nama di bawah menerangkan aktiviti syarikat:

Rohayu Andaman Tradisional Sdn. Berhad.
Transport Pantas Sdn. Bhd.
Rahimi Dekor Mewah Sdn. Bhd.
Percetakan Halim dan Anak-anak Sdn. Bhd.
Farmasi Maju Sdn. Bhd.

Dengan menggunakan nama-nama seperti di atas, apabila kita bertukar-tukar kad bisnes dengan orang-orang lain yang baru kita kenali, hanya dengan membaca nama syarikat kita itu orang sudah tahu apa bisnes kita. Dari situ mereka dapat memulakan perbualan dengan betul.

Tidak perlulah orang itu bertanya kepada kita, "Apa bisnes saudara?"

Nama-nama di bawah tidak menerangkan aktiviti syarikat:

Golden Enterprise Sdn Bhd.
Sinar Jaya Sdn. Bhd.
Sri Kalumpang Sdn. Bhd.
KMZ Murni Sejati Sdn. Bhd.