Puan Syirah Bertanya


Salam Pn. Ainon,

Mohon pandangan bagaimana mahu memberi respon/jawapan kepada pelanggan yang mengatakan bahawa servis caj yang kita kenakan adalah mahal. Sebagai contoh perkhidmatan dobi. Terima kasih.

---------------------------

Puan Syirah,

Apabila pelanggan kita membuat komplen produk ataupun perkhidmatan kita mahal, itu tandanya dia tidak puas hati dengan kualiti yang kita berikan.

Pelanggan yang tidak puas hati sangat membahayakan bisness kita sebab mereka akan bercakap kepada orang-orang lain, sehingga orang-orang lain tidak mahu datang dan mencuba perkhidmatan kita.

Kita mesti selamatkan bisnes kita!

Katakan begini: "Baiklah, puan. Saya beri potongan RM3 sebab puan tidak puas hati. Datanglah lagi, kami akan perbaiki perkhidmatan kami sampai puan puas hati. Minta maaf, ya, puan...."

Hanya dengan kos RM3 kita dapat menyelamatkan bisness kita daripada kerugian akibat ada 1 pelanggan yang membusukkan nama kita.
3 comments:

  Nazir Azhari 017-6878129

25 Januari 2010 6:05 PG

Bagi perkhidmatan fotografi pula Puan Ainon, pelanggan saya juga ramai mengatakan yang caj yang saya kenakan adalah mahal.

Masalahnya, apabila saya bertanya kepada mereka "Sudahkah Tuan melihat hasil kerja saya sebelum ini?" Mereka menjawab. "Belum."

Adakah dia tidak puas hati dengan kualiti yang saya berikan, sedangkan pelanggan tersebut tidak melihat pun hasil kerja saya?

  ~aSHa~

27 Januari 2010 12:35 PG

bagusla blog ni..memberi semangat dan panduan menjadi seorang peniaga berjaya...

buat pengetahuan puan, saya mempunyai sebuah kedai dobi yang masih belum setahun beroperasi...

masalah saya adalah pekerja saya, bukan sekali dua membuat kesilapan..berkali2...hingga pelanggan akan lari...massalah saya..tak sampai hati nak buang pekerja tu..dia la pekerja pertama saya semasa mula2 membuka kedai..tapi dia la paling susah untuk dibentuk...bukan setakat saya sahaja yang agak tension dgn dia..malah anak buah sy yang lain pun begitu..tak pernah mengaku salah...

kalo tgk muka kesian dia, mmg tak sampai hati nak buang dia...

minta khidmat nasihat puan...

tq

  Bibi

29 Januari 2010 11:18 PG

Salam semua,

Terima kasih dengan pandangan Puan Ainon. Sekadar berkongsi pandangan di mana sebarang bisnes tetap bisnes. Apa yang kita jualkan kadang-kala bukan 'produk' tetapi 'perkhidmatan' itulah produk yang sebenarnya. Produk berkualiti sekiranya servis pula tidak memenuhi kemahuan pelanggan, satu masalah juga. Seni memenangi hati pelanggan harus diperkemaskan lagi.

Selamat berbisnes!