Peribadi Kita adalah Modal Utama Bisnes Paling Berharga


Jikalau tuan sedang memikir-mikir mahu terjun ke dalam dunia bisnes, salah satu persediaan yang sangat penting adalah menjadikan diri kita sendiri sebagai modal paling utama perniagaan kita.

Kita ikut strategi Nabi Muhammad berniaga.

Syarat (i) kita mesti mempunyai sifat sidiq, yakni sentiasa berkata benar, tidak akan pernah berdusta dan menipu, kerana sifat ini akan membuat orang percaya kepada kita, lalu mereka suka berbisnes dengan kita, pelanggan pun suka menyerahkan wang mereka kepada kita.

Syarat (ii) kita mesti berpegang teguh kepada prinsip amanah. Apabila kita amanah, barulah pemodal (bank, individu) berani memberi kita wang bagi memodali bisnes kita sebab mereka yakin wang mereka selamat dan kita akan bayar hutang mereka, satu sen pun tidak berkurang.

Syarat (iii) kita mesti buat kerja-kerja tabligh, iaitu kita menyampaikan ilmu bisnes yang kita miliki kepada orang-orang lain, yakni kita akan tolong bisnes orang lain supaya maju.

Syarat (iv) kita mesti membangunkan sifat fatonah (kepintaran, bakat, aptitud, skill) dalam diri kita, yakni kita sentiasa mempelajari ilmu-ilmu yang meningkatkan kepintaran kita menjalankan bisnes, biarpun itu bermakna kita harus belajar daripada tukang penyapu kita sendiri....0 comments: