Mula dari Bawah


Tuan Roslan Abdul Hamid, seorang rakan FaceBook menulis:


Pengalaman saya, saya dilatih dari usia 20-an oleh seorang mentor yang bermula dari bawah. Maksudnya usahawan kecil, sehinggalah dia menjadi usahawan besar. Jadi cara dia melatih saya semuanya mesti kecil dulu. Ofis dalam kereta. Buat sendiri. Buka syarikat dengan modal kecil dan sebagainya.

Selepas 20 tahun, saya dapat berdiri sendiri.

Ada beberapa syarikat yang saya cuba berkongsi dengan tokoh pemimpin. Nyata mereka berminda orang besar. Belum mula apa-apa, ofis mahu sewa puluhan ribu, kereta, secretary, elaun keraian cecah puluh ribu sebulan.

Walau belum apa-apa sudah habis dekat setengah juta, mana modal untuk buat niaga.

Saya fikir mereka yang bergelar orang-orang besar ini ada masalah psikologi.

Perniagaan akan berjaya kalau kita jadi macam Lao Bang (towkay) yang pakai baju pagoda. Tiru cara mereka berniaga...
2 Jenis Bakat Bisnes


Ada dua jenis orang bisnes:

(i) Entrepreneur: Mereka menjalankan modal mereka sendiri dengan menubuhkan syarikat sendiri. Manusia jenis ini mempunyai ciri-ciri psikologinya sendiri.

(ii) Intrapreneur: Mereka bertugas dalam syarikat dan menjalankan modal yang dimiliki oleh pemegang saham. Golongan ini mempunyai ciri-ciri psikologinya sendiri.

Banyak orang korporat yang amat berjaya di tempat kerja mereka, kemudian mereka berhenti kerja dan membuka bisnes sendiri, kerana mereka yakin jika mereka boleh buat berjuta-juta untuk syarikat orang lain, maka tentu mereka boleh buat berjuta-juta untuk syarikat milik sendiri.

Kemudian mereka gagal, kerana mereka mempunyai bakat intrapreneur, bukan bakat entrepreneur.....