Seni Melayan Pelanggan yang Berduit


Budaya membeli-belah golongan berduit mempunyai perbezaan dengan budaya pelanggan yang kurang berduit. 


Layanan yang diberikan kepada pelanggan berduit tidak boleh serupa dengan layanan yang diberikan kepada pelanggan yang kurang berduit. 

Nilai, prioriti dan citarasa pelanggan berduit sangat berbeza daripada nilai, prioriti dan citarasa pelanggan yang kurang berduit.

Pelanggan yang kurang berduit datang kerana mereka perlukan produk yang mahu dibelinya. Jadi, harga menjadi prioriti kepada mereka.

Pelanggan berduit mampu membeli apa-apa sahaja yang mereka mahu, dan dari sesiapa sahaja yang mereka suka.

Berniaga dengan pelanggan yang berduit adalah sangat menguntungkan kerana mereka mampu membeli barang-barang pada harga yang lebih tinggi, oleh itu kita berpeluang mendapatkan margin keuntungan yang lebih lebar. Kalau sayur, dia beli sayur yang mahal. Kalau beras, dia beli beras yang mahal. Kalau gincu bibir, dia beli gincu yang mahal.

Salah satu ciri psikologi pelanggan berduit adalah mereka itu tahu apa yang dia mahu beli. Jadi, jangan kita ganggu mereka dengan cuba mempromosi sesuatu produk. Biarkan mereka membuat keputusan barang apa yang mahu dibelinya.

Perhatikan sahaja mereka dari jauh. Jikalau dipanggil barulah segera datang.

Apabila dipanggil, jangan kita bercakap-cakap kepada pelanggan. Biarkan sahaja dia yang bercakap. Apabila ditanya, baru kita menjawab. Dan jangan jawab berlebih-lebih. Jawab apa yang dia tanya sahaja.

Pelanggan berduit tidak suka dilayan dengan panggilan bahasa kampung seperti 'kakak', 'abang', 'pakcik' dan 'makcik'.

Gunakan 'encik', 'tuan', 'puan', 'cikpuan', 'saudara' dan 'saudari'..